Recepty které vás zahřejí
Venku se ochladilo a je čas si připravit nějaké ty hřejivé dobroty. Zahřejí vás v bříšku ale i pohladí po duši.
1. Hříšně dobrá houbová polévka
Podzimní lesy jsou plné různých druhů hub, a proto by byla škoda nevyužít je ve vaření. Houbová polévka je jednoduchým a chutným způsobem, jak využít sezónní suroviny.
Suroviny:
- 500 g čerstvých hub (např. žampiony, hříbky a společnost.)
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce másla
- 1 litr zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobení
Postup:
- Na rozpáleném másle osmažte cibuli a česnek, dokud nezezloutnou.
- Přidejte nakrájené houby a smažte je, dokud neztratí veškerou tekutinu.
- Přidejte zeleninový vývar a vařte 15-20 minut, dokud houby nezměknou.
- Pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladkého stavu.
- Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.
- Vařte ještě několik minut, dokud polévka nezačne bublat.
- Dochutíme solí a pepřem a ozdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme teplou.
2. Krémová dýňová polévka
Dýně jsou typickým podzimním plodem a můžete je využít k přípravě lahodné krémové polévky.
Suroviny:
- 1 kg dýně (např. hokkaido)
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 brambora, nakrájená na kousky
- 200 ml smetany ke šlehání
- Sůl, pepř a mletá paprika podle chuti
- Dýňová semínka a čerstvý tymián na ozdobu
Postup:
- Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky.
- Na rozpáleném olivovém oleji osmažte cibuli a česnek, dokud nezezloutnou.
- Přidejte nakrájenou dýni a bramboru a krátce smažte.
- Přidejte zeleninový vývar a vařte 20-30 minut, dokud všechny ingredience nezměknou.
- Pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladkého stavu.
- Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.
- Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou podle chuti.
- Podávejte posypanou dýňovými semínky a ozdobenou čerstvým tymiánem.
3. Pečená jablka s ořechy a skořicí
Pro sladký závěr vašeho podzimního jídla můžete vyzkoušet pečená jablka. Tento dezert je nejen chutný, ale také voní po podzimu.
Suroviny:
- 4 jablka (např. šampiony)
- 50 g ořechů (vlašské, lískové, mandle)
- 2 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce másla
- Vanilkový puding nebo zmrzlina na podávání
Postup:
- Jablka umyjte a vydlabejte jádřince tak, aby vznikla malá důlka ve středu.
- V misce smíchejte nasekané ořechy, med, skořici a máslo.
- Tuto směsí naplňte jádřinec v každém jablku.
- Jablka pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 20-25 minut, dokud nezměknou a nezačnou se lehce ruměnit.
- Podávejte s vanilkovým jogurtem nebo zmrzlinou.
S těmito recepty na podzimní prohřívací pokrmy se určitě zahřejete a užijete si oblíbenou sezónu. Nechte se unést podzimními vůněmi a chutěmi a zkuste něco nového ve vaší kuchyni.