Recept s chutí podzimu "skořičáci"
Milujeme skořici. V jídle, pití ve svíčkách. Je to synonymem pro útulno, podzim, teplý svetr, hořící krb a příslib nejkrásnějších svátků v roce.
Sice je v druhé polovině léta trochu brzo mluvit o podzimu a zimě, ale venkovní počasí si o to trochu řeklo.
A hlavně, kdo bude mít natrénováno, bude skořičáky točit na podzim jak Sven z Ikey.
Tahle dobrůtka je totiž zcela typická pro severské země, možná proto, že skořice má prohřívací účinky a tam je zima i v létě :)
Co budete potřebovat:
500 g mouky
250 ml mléka
100 g cukru
1 ks kostka droždí
60 ml oleje
Na nádivku:
2 PL skořice
150 g změklého másla
2PL cukru
Udělejte si kvásek, vezměte cca 1/2 předepsaného mléka, lžíci cukru, lžíci mouky a přidejte kostku droždí. Vše smíchejte a nechte vyskočit kvásek (30-45 minut).
V mezi čase vyjměte máslo z lednice a nechte ho změknout na pokojovou teplotu.
Zbytek surovin na těsto smíchejte a přidejte vykynutý kvásek. Důkladně prohnětejte hnětacími háky na mixéru či v robotu.
A nechte alespoň 45 minut kynout.
A co dál? Smíchejte suroviny na nádivku, pokud jste nechali máslo dobře povolit, vytvoříte v celku snadno skicovou máslovou pastu.
Vykynuté těsto pak vyklopte na pomoučněný vál/ podložku/ linku. Válečkem ho rozválejte na velký obdélník o výšce 2-3 cm. Ten až do okrajů potřete vzniklou skořicovou pastou. Píšu cíleně do okrajů, protože jinak vám vznikne šnek bez náplně.
Celý obdelník zarolujte jako palačinku - roládu. Krájejte jej nití jak babička knedlíky. Pokud budete chtít krájet nožem tak velmi z lehka, protože jinak roládu splácnete. Z válečku uděláte 3cm široké plátky, které dáte na plech, který jste vystlali pečícím papírem řezem dolů.
Většinou mám 14 kousků, ale vše se odvíjí od toho, jak moc jste vyváleli plech a jak jsou plátky široké.
Pečte je na 180 stupňů cca 25-30 minut. Až budou zlaté a voňavé.
P.S. Nejlepší jsou ještě vlažné s čajem.