Proč byste měli vyzkoušet alespoň jednou za život krocana.
Proč byste měli alespoň jednou za život zkusit krocana?
Pokud si lámete hlavu, k čemu je tahle filozofická otázka dobrá a proč by měl být krocan alespoň jednou v životě na vašem stole čtěte dál, možná je to trošku jinak než se celé zdá.
Pokuď máte rádi rodinné filmy, romantické komedie či prostě jednoduše film, který se odehrává v USA určitě tam padne zmínka o jejich velice oblíbeném svátku a to je den díkůvzdání, tzv. THANKS GIVING DAY. Nebudu zabíhat do detailů ohledně otců poutníků a původních obyvatel. Pokud to zjednoduším, je to podzimní rodinná/ přátelská sešlost v listopadu, cca měsíc před Vánoci.
U nás by se dala nahradit svátkem sv.Martina, který jezdí 11.listopadu na bílém koni a veze sebou pečenou husu se zelím a svatomartinské víno.
No a pokud jste romantické duše, které mají rádi teplo rodinného krbu, uznáte, že obraz rodiny kolem obřího krocana, plného stolu dobrot, vřelosti a listopadové atmosféry je prostě hřejivý a krásný. A možná oproti svatomartinské huse i trochu lehčí a méně umrtvující, i když dobrá husa má taky své...
A já už nějaký ten pátek tuhle za mě krásnou rodinnou tradici pouštím do své rodiny a svého okruhu přátel. Protože z husy by se vás tolik nenajedlo, je krocan ideální volbou pro početnější skupinu strávníků.
Takže vytáhnětě zástěrky, nažhavte trouby, prostřete stůl a přivítejte u vás doma všechny, které máte rádi. Uvidíte, že se vám vaše obdoba díkuvzdání a podzimního setkání bude všem líbit tak, že se z toho stane báječná rodinná/ přátelská tradice.
No a ať nemusíte hledat recept na skvělého krocana všude možně, přikládám svůj osvědčený:
Na hostinu pro 8 lidí doporučuji krůtu o 5-6kg včetně krku, když jsme měli na díkuvzdání doma 24 lidí měli jsme 12kg krocana :) ( a seděli jsme i na zemi)
Krůta/ krocan se peče dle velikosti pozvolně a několik hodin a hlavně, den předtím odpočívá, vyhraďte si tedy dostatek času, jednoduše, není to minutka :)
Krůta se peče celkem 3 hodiny, ale záleží na velikosti konkrétního kusu.
Ingredience:
- Celá krůta 5-7 kg , krk dáme pryč
- 500 g měkkého másla
- Bylinky podle chuti - šalvěj, tymián, rozmarýn
- 1 lžičku soli a 1/2 hrnku soli
- Čerstvě namletý pepř
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 hrnek vývaru - podle toho co máme doma nebo udělat z odstřiženého krku
- 2 cibule - nakrájené na kostičky
- 3 mrkve nakrájené na kostičky
- 4-5 nožiček řapíkatého celeru nakrájených na malé kousky
Směs na potírání krůty:
- Půl hrnku másla roztaveného
- 1 a půl lžičky soli
- Lžička šalvěje
- Lžička rozmarýnu
- Lžička tymiánu
- Čtvrt lžičky oregána
- Půl lžičky pepře
- Půl lžičky cibulového prášku
- 1 lžičky papiky
- 2 lžíce hnědého cukru
Postup:
Směs na potírání krůty - zamícháme všechny ingredience a udržujeme teplé do té doby než budeme potřebovat
Příprava krůty:
Očistíme krůtu do sucha papírovými utěrkami. Prsty oddělíme kůži na krůtích prsech tak aby nám vznikla kapsa do které dáme směs 200 g másla s bylinkami , lžičkou soli a pepřem, stejně tak uděláme kapsu z kůže na stehnech do které dáme tu samou směs. Opatrně potřeme celou krůtu zbytkem másla. V malé mističce smícháme kypřící prášek s polovinou hrnku soli. Posypeme tím celou krůtu, zajistí nám to křupavou kůži. Dáme připravenou krůtu na plech s mřížkou odpočinout na 24 hodin do lednice.
Pečení krůty:
Předehřejeme troubu na 160 stupňů . Vysteleme plech alobalem a dáme na plech (pod mřížku) zeleninu- mrkev, celer, cibuli. Krůtu umístíme na mřížku a obalíme alobalem - svítivou stranou ven. Pečeme krůtu 2 hodiny do té doby než největší část prsou má 65 stupňů (pomocí kuchyňského teploměru). Potřeme krůtu připravenou směsí roztaveného másla a můžeme podlít zeleninu vývarem. Dáme pryč alobal a pečeme dál a zvýšíme teplotu trouby na 230 stupnu, pečeme do té doby než vnitřní teplota prsou dosáhne 68 - 75 stupňů, cca 15-30 minut.
Vyjmeme z trouby a necháme maso odpočinout 20-30 minut před servírováním .