Bylinkové máslo v máslence.
V polovině léta kromě lučního kvítí a prvních sklizní ovoce jsou ve své vrcholné formě i bylinky.
A my jsme si pro vás připravili skvělý recept a to domácí bylinkové máslo.
My jsme tentokrát použili trošku šalvěje a mořskou sůl, ale v kombinacích se meze nekladou.
Budete potřebovat
- 500 ml čerstvé smetany (s obsahem tuku 30% až 36%) vychlazené!
- 1/4 šálku čerstvých bylinek podle vaší preference (například petržel, tymián, bazalka, rozmarýn, oregano nebo libovolné jiné bylinky dle vašeho vkusu)
- 1/2 lžičky soli (můžete upravit množství soli podle vaší chuti)
Postup:
-
Nejdříve si připravte všechny potřebné ingredience. Smetana by měla mít obsah tuku mezi 30% až 36% pro nejlepší výsledek, skvěle funguje nachlazená a je dobré před šleháním nachladit i misku.
-
Bylinky dobře opláchněte pod tekoucí vodou a osušte je papírovým ubrouskem nebo utěrkou. Následně je nakrájejte na drobné kousky.
-
Vlijte smetanu do mísy mixéru nebo kuchyňského robotu.
-
Přidejte nakrájené bylinky a sůl dle vaší chuti.
-
Mixujte smetanu a bylinky na střední rychlosti. Postupně se smetana začne transformovat na máslo a oddělí se od zakysané složky (sýrovátka).
-
Pokračujte v mixování, dokud se máslo úplně oddělí od sýrovátky a získáte krémové máslo.
- Syrovátku nevylévejte, zrecyklujte ji například do skvělé kefírové buchty.
-
Máslo vyndejte z mixéru a dejte do nádoby. Pomocí lžíce nebo rukou ještě lehce vymačkejte zbývající sýrovátku. A dejte ho do máslenky.
-
Abyste odstranili zbývající vlhkost, můžete máslo dát na čistou utěrku a stáhnout ho do formy koule. Poté ho vložte do lednice na alespoň 30 minut, aby se ztuhlo.
-
Domácí máslo s bylinkami je hotové! Podávejte na čerstvém chlebu, pečivu nebo jako přísadu k různým pokrmům.
-
Pokud zbyde nějaké máslo, lze ho skladovat v chladničce v dobře uzavřené nádobě.